Olejek cytrynowy – mały, a może dużo!

Olejek cytrynowy to substancja powstająca na zimno ze skórki cytrynowej – tłoczona jest na zimno i zamykana zazwyczaj w niewielkich opakowaniach. Sam w sobie jest sprzedawany jako kosmetyk i w takiej właśnie formie można go stosować wyłącznie zewnętrznie.

Do czego przydaje się olejek cytrynowy?

Olejek cytrynowy najbardziej kojarzony jest z odświeżeniem – nic dziwnego skoro cytryna jest wykorzystywana w większości odświeżaczy powietrza i płynów do mycia naczyń. Co jeszcze cechuje tenże olejek?

  • ma działanie uspokajające – łagodzi napięcia nerwowe, wprawiając nasz organizm w stan relaksu;
  • radzi sobie ze stanami zapalnymi skóry – łagodzi podrażnienia, jest też łagodnym wybielaczem;
  • ma właściwości ściągające – u wielu matek stanowi domowy sposób na pozbywanie się siniaków, ale i odcisków czy brodawek;
  • bardzo dobrze radzi sobie ze skórą tłustą
  • działa bakteriobójczo – bardzo często używa się go do mycia zaniedbanych pojemników na żywność, które wydzielają nieprzyjemny zapach, a nawet wręcz odór; rozcieńczenie go w wodzie, a następnie wlanie jej do pojemnika i pozostawienie na noc pomaga niemal zawsze;
  • ma bardzo przyjemny zapach – poza zabijaniem bakterii w powietrzu po prostu ładnie pachnie.

Jak stosować tego typu olejek?

Olejek cytrynowy najczęściej stosowany jest w aromaterapii – z uwagi na to, że ma działanie antyseptyczne (odkażające) i jest substancją lotną, radzi sobie z wszelkiego rodzaju bakteriami obecnymi w powietrzu. Wystarczy rozcieńczyć go w wodzie i rozpylić.

jak już zostało wcześniej wspomniane, olejek cytrynowy często jest też wykorzystywany do pielęgnacji cery – w szczególności przez kobiety. Te zazwyczaj łączą go z twarożkiem, by później wykorzystać jak maseczkę, nakładając go na uprzednio oczyszczoną twarz i pozostawiając go na niej na około 15 minut.

Choć sam w sobie ma zastosowanie wyłącznie zewnętrzne, może też pomóc łagodzić stany zapalne w gardle – aby wykorzystać go w tym celu, należy po prostu rozcieńczyć go w wodzie, a następnie używać jej jako płukanki. Często wykorzystuje się go również do kąpieli – wtedy wystarczą nawet zaledwie 2-3 krople na jej połowę, by uzyskać przyjemną w zapachu i oczyszczającą w działaniu wodę.

Podsumowanie

Olejek cytrynowy jest substancją eteryczną o bardzo rozległym spektrum działań – jako kosmetyk ceniony jest głównie ze względu na swoje zbawienne działanie na organizm. Niezależnie od tego, czy stosuje się go często, czy też wyłącznie w sytuacjach awaryjnych, niska cena i łatwa dostępność sprawiają, że powinien być stale na wyposażeniu każdego gospodarstwa domowego. Należy jednak uważać – jako że jest substancją lotną, łatwo się utlenia, więc trzeba go trzymać w szczelnie zamkniętych butelkach.

Food obraz autorstwa freepik - www.freepik.com